Košíčky s krémem a ovocem
Potřebné ingredience
100 g změklého másla, 120 g krupicového cukru - nejlépe hnědého, 100 g lískových oříšků - jemně umletých, tuk na vymazání formiček, 250 g mascarpone, žervé nebo jemného tvarohu, 2-3 lžíce mléka, citronovou šťávu, 3 lžíce práškového cukru a 250 g drobného ovoce (borůvky, maliny..) nejlépe je ovoce čerstvé, já použila zmražené - dejte nejlépe přes noc do chladničky pomalu rozmrazit a pak na pár hodinek okapat... recept jsem získala z časopisu Apetit, kde je s borůvkama - ty už ale v mražáku nebyly :O(
Postup přípravy
100 g krupicového cukru utřete s máslem do pěny, pak do směsi vetřete oříšky.. do každé formičky dejte lžíci těsta ... trochu upravte do tvaru košíčku
pečte cca 10 minut, až těsto zezlátne a vyběhne po okrajích formičky,
nechte ca 5 minut vychladnout, pak košíčky malým nožem opatrně uvolněte a postavte je na ubrousky nebo papírové utěrky - mají v sobě hodně másla,
práškový cukr svařte se lžíci vody na mírném ohni, dokud se směs nerozpustí ( já místo vody použila puštěnou šťávu z malin). Pak plamen zvyšte nechte ji půl minuty probublat, až začne sirupovatět,
vsypte ovoce a opatrně je promíchejte, aby se obalilo sirupem a přitom se nerozmačkalo (což se mi moc nepovedlo, rozmražené ovoce je poněkud náchylnější, ale na chuti to nic neubralo :o))) - nechte vychladnout,
mascarpone nebo tvaroh ( ten jsem použila i já) utřete se zbylým krupicovým cukrem, mlékem a citronovou šťávou,
lžící směs naneste do každého košíčku - doporučuji krátce před podáváním, košíčky jinak směsí příliš zvlhnou
pak už jen navrch naneste ovoce v lesklém sirupu a HOTOVO!!! je to moooc veliká mňamka a nijak zvlášť náročná :o))
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé